12 kwietnia 2021, 17:47
Święta Wielkanocne i dieta to był trudny dla mnie temat. Menu świąteczne nie wpisuje sie w moje niestety. Salatka z groszkiem i majonezem.. Biała kiełbaska , żurek i cała reszta to zdecydowanie nie mój zestaw. Co prawda przygotowałam sobie część dań, w niewielkiej ilości w wersji fodmap, ale strasznie było mi przykro nie jeść przysłowiowej królowej sałatek:-) postanowiłam więc, że poluzuję swoje zwyczaje.. i to był błąd
Zaraz pi swiętach zaczełam odczuwać dolegliwości, powrócił skurczowy ból brzucha, o ktorym już zdążyłam zapomnieć. Moje jelita nie tolerują dań, które dla większości ludzi są nieszkodliwe zupełnie. Tak więc przekonałam się już, że czasem nie warto ryzykować w kwestii zdrowia. Po świętach powróciłam do swojego menu i znów czuję się dobrze. Wczoraj przygotowałam sobie pierś z kurczaka w bazylii i oregano z odtakiem soli i pieprzu . Do tego pokroiłam warzywa, marchew, cukinię, seler, paprykę. Wszystko podsmażyłam. Na koniec dodałam ugotowany ryż razowy, pietruszkę natkę. Wyszło smacznie i zdrowo!!!